16 oktober 2013

Nytt kök

Vårt första projekt i vårt lilla hus blev att snygga upp köket. Från början var planen att vänta med köket till eventuellt utbygge och då slå på stort och byta ut alltihop. Men ju mer vi var i huset kände vi hur köket sänkte humöret, det passade inte med resten av det vackra  huset...

När vi flyttade in var köket minst sagt trött... 25 kvm med gamla slitna furu-luckor och tråkig plastmatta (en sån som ligger i varannan lägenhet i miljonprojekten).




 De gamla luckorna var smutsiga, lacken hade börjat lossna och de var illa tilltygade.

Så vi började med att måla om luckorna. Om man har stora drömmar om att bygga och renovera, men ingen egentlig erfarenhet, kan jag rekommendera att man börjar med något i denna storleken. Det är relativt lätt och billigt, men samtidigt är det så pass krävande att man testar sig själv: hur skicklig man är och hur mycket tålamod man har.

Såhär gick vi tillväga:

  • Vi började med en grundlig målartvätt, för att bli av med alla fettrester. 
  • Sedan slipades luckorna (med en vanlig planslip) för att jämna till skavanker och kanter. 
  • Målning: 1 lager snickerigrund och 2-3 lager lack-/snickerifärg. Antikvit såklart.
  • Handtagen skrubbades ordentligt med målartvätt och spraymålades med primer och lackfärg. De blev mattsvarta.
Bra att ha: 
  • Riktig penseltvätt anpassad för typen färg. 
  • Bra, täta penslar (vi lärde oss att de dyrare inte alltid är bättre). 
  • Handskar(!) plasthandskar som går att byta efter färgen torkar och en fet handkräm (min favorit: Helosan). 
  • Färgtråg, vi använde många gamla byttor och burkar som man kan slänga med gott samvete.  
  • Yta, vi använde golvet i vårt gästrum, där det dammar så lite som möjligt. Och självklart lade vi ut täckpapp över golvet.
diy nytt kök
Helt ny atmosfär i köket! (Ursäkta röran). Var rädd att det skulle bli alldeles för vitt, men de blev lite mer åt det grå hållet och tillsammans med de mattsvarta handtagen som bryter av blev det snyggt.



Detta och en trasmatta i vitt/ljusgrått gav oss ett kök som matchade resten av huset. Det jobbigaste var torktiderna, det kändes som att det aldrig skulle bli klart. Men resultatet blev super! Och så malligt att visa upp, när vi gjort allt själva. Vi passade på att sätta in en integrerad diskmaskin, men mer om det en annan gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

s