1 november 2013

DIY Planteringskrukor

gör egen kruka i tidningspapper physalis

Jag har gjort mina egna planteringskrukor av en gammal tidning. Billigt, charmigt och miljövänligt. Dessutom kan man plantera ut hela krukan i trädgården när det är dags, eftersom tidningspappret förmultnar, och på så sätt minskar man risken att rötterna tar skada. 

Man behöver: en tidning (pappret bör vara tunt, som i en vanlig dagstidning), en gryta, eventuellt en stavmixer eller elvisp. Silduk (funkar med ett par gamla strumpbyxor), plastfolie och former (dricksglas).

Riv strimlor av tidningen. Häll så mycket vatten att pappret täcks. Sedan låter du det koka upp, använd eventuellt en stavmixer eller elvisp för att finfördela massan. Eftersom massan får koka fördelas den lätt. 

Låt massan svalna så mycket att du kan hantera den. Under tiden kan du plasta in bottnen på några dricksglas/former som krukorna ska få torka på. Använder du strumpbyxor klipp av och använd "fötterna", som passar jättebra storleksmässigt på dricksglasen.

gör egen kruka i tidningspappergör egen kruka i tidningspapper
gör egen kruka i tidningspappergör egen kruka i tidningspapper
gör egen kruka i tidningspappergör egen kruka i tidningspapper



Klicka i runt 2-3 dl massa i en strumpa (det behövs mer än man tror eftersom det är så mycket vatten i massan). Stoppa försiktigt i glaset och drar strumpan över glaset. Forma massan efter glaset med händerna och pressa ut vatten, men var försiktig så det inte blir för tunt, då kommer krukan gå sönder. Dra försiktigt bort strumpan, jämna till kanter och se till att det inte är några hål i krukan.

Sedan ska de bara torka och det tar ett par dagar. När de är mer fuktiga än blöta, efter nån dag kan du lossa dem från glasen så torkar de fortare. Om du verkligen inte har tålamod att vänta på att de ska torka kan du ställa in dem i ugnen med fläkten på, på låg temperatur, eller kanske ställa in dem i torkskåpet tillsammans med tvätten?

gör egen kruka i tidningspapper

Idag hade de torkat och nu har fönsterbrädan blivit betydligt snyggare! Jag passade på att göra platt papper genom att lägga pappersmassa i en bit av strumpbyxbenet och plattade till alltihop med en kavel, dessa fick bli namnetiketter.


gör egen kruka i tidningspapper
Gå bort present

Varje gång jag hälsar på min mamma börjar vi alltid med fika och en uppdatering på vad som händer i våra trädgårdar. De senaste gångerna har jag berättat om hur mina physalis gror och hon är uppenbarligen lite avundsjuk så imorgon tänkte jag ta med denna som en liten gå-bort-present till henne.









p.s. Ni har väl sett att krukorna är med i Kloka hem (nr 1/2014)?
gör egen kruka i tidningspapper kloka hem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

s